December:

Gencsapáti Község Önkormányzata 2012. december 7-én, pénteken 18 órai kezdettel Vállalkozói Fórumot tartott.
Tájékoztató és konzultáció zajlott  Gencsapáti Község és a település vállalkozásainak 2013. évi gazdasági, fejlesztési elképzeléseiről, utána  fogadásra és további kötetlen beszélgetésre került sor.
A Vasi Patak Kft. képviseletében Németh Zoltán tulajdonos ügyvezető és Németh Gábor üzemvezető vett részt a fórumon. Az ügyvezető tájékoztatta a jelenlévőket a vállalkozás jelenlegi helyzetéről és építő szándékkal javaslatokat tett az Önkormányzat és a helyi vállalkozások közti kapcsolat és együttműködés javítására, továbbá az ipari park infrastruktúrájával és jövőbeli koncepciójával kapcsolatos problémák megoldására.

November:

A felfutási terv maradéktalanul teljesült, jelenleg teljes kapacitással üzemel az új részlegünk. 
Megrendelőnk által új kábelvágó és csupaszító gép került beüzemelésre gyártócsarnokunkban.
Iso 9001 megújító audit történt, cégünk továbbra is megfelel az előírt követelményeknek.

Október:

Megkezdődött az új partnerünk termékeinek sorozatgyártása. A felfutási terv szerint halad a termelés.

Szeptember:

Öt új munkatárssal bővítettük létszámunkat, az októberre várható új megrendelések teljesítése érdekében. Jelenleg a betanításuk folyik.

Augusztus:

Megállapodás született egy új partner termékeinek gyártásáról, megkezdődtek az ehhez szükséges előkészületek.
 
Július:

A megrendelések az előrejelzéseknek megfelelő  mértékben alakultak így a nyári üzemi leállás a  legfőbb megrendelőnkkel összhangban a tervezett időpontban valósul meg. Július utolsó és Augusztus első hetében.

Június:

Termelőcsarnokunk ESD védelmének felülvizsgálata megtörtént, továbbra is megfelel a követelményeknek.

Május:

A fényforrások magasabb szintű ellenőrzése érdekében egy új mérőhelyiség került kialakításra, ahol számítógépes fényspektrum-mérés és analizálás történik.

Április:

Lépéseket tettünk a Led fényforrások kis és nagykereskedelmi forgalmazása terén.


deri_miksa

Déri Miksa

Bács, 1854. október 27. – Merano, 1938. március 3.

Mérnök, feltaláló.

Nevéhez fűződik az első energiaátvitelre alkalmas transzformátor kidolgozása, melyet Bláthy Ottóval és Zipernowsky Károllyal közösen hozott létre. Ezen kívül főleg villamos hajtású motorok fejlesztésével foglalkozott. Nevét viseli találmánya, a Déri-motor.

Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Mérnöki Karán és a bécsi műegyetemen végezte, ahol vízépítő-mérnöki oklevelet szerzett 1877-ben. Az egyetem befejeztével Budapesten és Szegeden a Folyammérnöki Hivatalban dolgozott, részt vett a Duna és a Tisza szabályozási terveinek elkészítésében. Elektrotechnikai kérdésekkel foglalkozott, s ennek révén ismerkedett meg Zipernowsky Károllyal 1882-ben. A két feltaláló első közös munkája egy generátorként és motorként is üzemeltethető, öngerjesztésű váltakozó áramú gép volt, amelyet 1883-ban kezdtek el gyártani. Az ezt követő évben a villamossági osztály bécsi képviselője volt.

1885-ben Bláthy Ottóval közösen alkották meg az első energiaátvitelre alkalmas transzformátort.

1889-ben Déri Miksa az akkor alakult bécsi Internationale Elektrizitäts-Gesellschaft kötelékébe lépett, és igazgatóként ő szervezte meg és rendezte be a bécsi villamos erőművet.

1898-ban egyfázisú repulziós motorként induló felvonómotort dolgozott ki, kétféle pólusszámú tekercseléssel.

Az 1903-1904-es években dolgozta ki azt a kétkeferendszerű egyfázisú repulziós motort, amelyet Déri-motor néven ismerünk. Az előbbi motortípust az Union E. G. és a német Helios A. G. gyártotta, amíg a Déri-motor gyártási jogát a svájci BBS szerezte meg, de az AEG is alkalmazta egyfázisú vasutaknál.

Olaszországban hunyt el 1938-ban.
 

blathy_otto

Bláthy Ottó Titusz

Tata, 1860. augusztus 11. – Budapest, 1939. szeptember 26.

 

Magyar mérnök, gépészmérnök, feltaláló, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Gépészmérnök létére találmányai az elektrotechnika és a villamosság témájába tartoznak. Szabadalma az indukciós fogyasztásmérő, melyet szokás villanyóra néven is emlegetni.

Iskoláit Tatán és Bécsben végezte. 1882-ben szerzett gépészmérnöki oklevelet a bécsi Műszaki Egyetemen.

Munkába állt, majd 1883. július 1-től elektrotechnikai kutatásokat végzett a Ganz-gyárban. A villamossági üzemben 1885-ben Zipernowsky Károllyal és Déri Miksával közös találmánya az energiaátvitelre is alkalmas zárt vasmagú transzformátor. Számos egyéb találmánya is volt, például a fogyasztásmérő és a háromfázisú generátor is. 1886-tól 96 bejelentett szabadalma volt.

1889-ben hozták forgalomba szabadalmazott, indukciós fogyasztásmérőit, amelynek súlyát később állandóan csökkentette. Az azóta minden lakásban megtalálható "villanyóra" lényegében ma is ugyanolyan szerkezet, mint amilyennek ő megalkotta.

blathy-villanyora00

Vízturbinás generátorok állórészében alkalmazott, úgynevezett tört horonyszámú tekercseléséért 1900-ban a párizsi világkiállításon nagydíjat nyert. Négypólusú forgórész-konstrukciójának szabadalmait a svájci BBC és a berlini SSW is megvásárolta.

Kandó Kálmán 1931-ben bekövetkezett halála után ő dolgozta át és fejezte be a Kandó-mozdonyok fázisváltójának konstrukcióját is; ez a rendkívül bonyolult gép a Kandó-mozdonyok legmegbízhatóbb része lett.

Nagyszerű fejszámoló és sakkozó volt. Egy ideig a Magyar Sakkszövetség elnöki tisztségét is betöltötte. Nevéhez fűződik a világ leghosszabb sakkfeladványa, matt 292 lépésben.

Magyarországon több középiskola viseli a nevét.


A tartalom forrása: - Bláthy Ottó Titusz